• Вы находитесь здесь:

  • Главная
  • Новости
  • Круглий стіл: „Успіхи та проблеми освітньої діяльності Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді”

Круглий стіл: „Успіхи та проблеми освітньої діяльності Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді”

/Files/images/P3192569.JPG

Навчаючи інших, ми вчимося самі.

Сенека.

Система взаємодії суб'єктів освітнього середовища нині вимагає інноваційних змін моделей навчання, нових підходів до підготовки фахівців, зокрема педагогів позашкільної освіти. Використання таких підходів сприятиме насамперед удосконаленню педагогічної діяльності та ефективній співпраці колективу в цілому.

19 березня 2015 року згідно плану роботи інформаційно-методичного відділу за 2014-2015 в рамках проведення Тижня педагогічної майстерності в Закарпатському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді організовано і проведено круглий стіл на тему: „Успіхи та проблеми освітньої діяльності Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді”.

/Files/images/P3192561.JPG/Files/images/P3192570.JPGОрганізували і провели захід Поган О.В., завідувач відділу інформаційно-методичної роботи, Бурак Г.Й., методист відділу.

Мета заходу: визначати ефективні складові успішної діяльності педагогів; обмінюватися досвідом плідної діяльності; визначати перспективи удосконалення освітнього середовища .

Основним завданням зустрічі стало обговорення питання застосування на практиці співвідношення традиційних та інноваційних освітніх технологій; взаємозв'язку і відмінностей в методиках викладання, а також проблеми розуміння та застосування в навчальному процесі сучасних освітніх технологій; формувати вміння диференційованого підходу і організації роботи педагогів з юннатами; виявити проблемні питання і знайти їх відповідні рішення та окреслити головні напрями роботи педагогів на майбутнє .

Засідання круглого столу відкрили: Геревич О.В., директор ЗОЕНЦ;

Кузьма В.Ю.,заступник директора з навчально-виховної та методичної роботи.

У роботі круглого столу взяли участь наступні педагоги ЗОЕНЦ:

Поган О.В., завідувач відділу інформаційно-методичної роботи;

Бурак Г.Й., методист відділу;

Самойлова А.В., завідувач відділу екології та природоохоронної роботи;

Кремінь О.І., методист відділу екології;

Яхимець І.М., завідувач відділу організаційно-масової роботи;

Трацевська Л.М., методист відділу;

Павко М,М., керівник гуртків,

Дюгованець Р.В., керівник гуртків.

У програму засідання круглого столу було включено наступні вправи:

I.Самопрезентація: Гра „Бінго”.

II.Мозковий штурм „Ефективна робота –це...”.

IV.Вправа „Валіза в дорогу”.

V.Ситуативна гра „Нобелівська премія”.

VI.Аналіз самооцінки педагогічної культури та майстерності.

VII.Вправа „Метаплан проблем”.

VII.Тренінг „Як заповнити дефіцит віри у власні сили”.

Зустріч пройшла в сприятливій невимушеній атмосфері, присутні педагоги активізували творчі стимулюючі резерви своєї майстерності і стали гравцями-будівельниками власного „ Храму педагогічного успіху ”.

Особливої уваги під час зустрічі було надано проблемам різнопланового характеру: удосконаленню програм, упровадженню ефективних форм і методів навчання, матеріальне забезпечення, наповнюваність груп, робота з батьками, методичне забезпечення, керівництво і контроль, виховна робота, забезпечення оптимальних умов та професійного становлення і зросту молодих спеціалістів, наголошено на необхідності створення ситуації успіху та удосконаленні системи наставництва.

В ході засідання педагоги ділилися досвідом роботи, секретами педагогічної майстерності, кожен окреслив для себе поняття „ефективна робота”. Визначення такого аспекту як „самоаналіз заняття” дало можливість кожному педагогу визначити сильні та слабкі сторони своєї майстерності, допомагали добирати та вибудовувати стратегію навчального процесу задля досягнення прогнозованого результату подальших перспектив педагогічної діяльності.

Під час проведення вправи „Валіза в дорогу” учасники визначали свій „багаж на перспективу” – „Для подальшої успішної діяльності я залишу в минулому…”, Для подальшої успішної діяльності я і візьму з собою в дорогу …”, „Цей рік приніс мені наступні успіхи...”.

Щоб надалі успішно вирішувати визначені проблеми, учасники тренінгу виконали інтерактивну вправу „Особисті права і обовязки”, яка включала наступні аспекти:„Ви маєте право”;

„Ви ніколи не зобовязані” ;

„Ви повинні памятати”.

На завершення тренінгу кожен учасник визначився і обрав для себе найголовніше кредо свого життя, яке, зокрема, уособлює в собі наступні твердження: „Ви – верхівка еволюційної піраміди, ви – неповторна особистість, активний творець власного життя. Якщо ви впевнені в собі, то перешкода стає для вас викликом, а виклик кличе до звершень. І тоді всі ваші поразки і невдачі відступають.” День завершувався, в учасників круглого столу була творча втома, але в душі у кожного педагога залишилося глибоке і чітке переконання, що ми усі робимо важливу справу – даруємо радість спілкування через пізнання світу і навчання, через віру у вихованців і визнання їх як особистостей, через присвячення себе назавжди професії Педагог”.

/Files/images/P3192571.JPG/Files/images/P3192585.JPG

Галина Бурак

Методист відділу інформаційно-методичної роботи

Кол-во просмотров: 266