День птахів юннати відзначали в замку

/Files/images/ekologya/P4042730.JPG Близько півсотні юннатів 4 квітня 2018 року разом із своїми педагогами зібралися на території Ужгородського замку в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького, з яким ЗОЕНЦ співпрацює уже 10 років. На цей раз щоб відзначити Міжнародний день птахів. Відкрив масово - виховний захід директор екоцентру Олександр Геревич, який наголосив на його вагомості. Зокрема, він сказав: „Люди, щоб оберігати пернатих, мають розуміти чим вони корисні. Це біологічні захисники природи. Хижаки поїдають мишовидних гризунів, інші птахи різних комах їх гусені що є шкідниками зелених насаджень”. Тому ми повинні допомагати пернатим нашим друзям, а саме: взимку підгодовувати їх, а на весні виготовляти і розвішувати штучні гніздівлі.

Ще у 1800-ті роки американці звернули увагу на неоціненну роль птахів для довкілля і започаткували цей день. Його затвердили у 1906-му в рамках Всесвітньої програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера". Цим природоохоронним святом стало перше квітня.

/Files/images/ekologya/P4041329.JPG Активно долучилися до святкування і науковці музею, на базі якого воно й проходило. Завідувач сектором природи відділу історії краєзнавства Михайло Біланич зауважив: „Це свято у великій мірі вважається більше дитячим, ніж дорослим, оскільки вперше його провів в Америці педагог Чарльз Бебкок”.

Далі всі учасники розділились на п`ять команд: «Горобці», «Шпаки», «Зяблики», «Голуби», «Граки». І розпочалось найцікавіше - маршрут - квест "Пернаті друзі". Команди отримали маршрутні листи, які включали п`ять зупинок.

/Files/images/ekologya/P4042759.JPG На кожній необхідно було перевірити свою спостережливість та продемонструвати знання про птахів, особливо при поєднанні фото з назвою. Відверто кажучи, не завжди співпадало.

/Files/images/ekologya/P4042753.JPGВ інших конкурсах юні натуралісти за допомогою кроків перераховували пернатих,

/Files/images/ekologya/фото.Still001.jpg відгадували пташок за описом,

/Files/images/ekologya/P4042784.JPG/Files/images/ekologya/P4042788.JPG/Files/images/ekologya/фото.Still006.jpgдопомагали їм знайти свої гнізда.

/Files/images/ekologya/фото.Still004.jpgТакож залюбки команди відтворювали представників орнітофауни на папері, використовуючи фарби та пензлики.

За результатами квесту визначались переможці, які були нагороджені грамотами Закарпатського екоцентру. Голова журі Алла Самойлова (завідувач відділу екології та природоохоронної роботи ЗОЕНЦ) визначала найкращих за кількістю балів у маршрутних листах. Найменше балів набрали "Горобці", "Шпаки", "Зяблики". Цим командам дісталось третє місце. Другими стали "Голуби", "Граки".

А першість посіли "Ластівки". До речі, вони найбільше назвали пернатих у конкурсі "скільки кроків, стільки птахів". Аж 50. Загалом свято пройшло весело і змістовно. Юннати дізнались багато чого нового цікавого про птахів, водночас і гарно відпочили.

/Files/images/ekologya/P4042767.JPG

/Files/images/ekologya/P4042774.JPG/Files/images/ekologya/P4041342.JPGЗавершився захід тематичною екскурсією у відділ "Природа Закарпаття". Тут юннати побачили багато експонатів серед яких різні біотопи де мешкають пернаті, опудала птахів, їх гнізда, зокрема ремеза у вигляді рукавички, вивільги – майстерно сплетеного кошика. Зацікавив юннатів повзик, який вертикально пересувається по дереву вниз головою та птах 2018 року - припутень.

Людмила БОКІЙ

/Files/images/ekologya/фото.Still005.jpgЗавідувач відділу інформаційно-методичної роботи ЗОЕНЦ

Кiлькiсть переглядiв: 339