Екологи б’ють тривогу

Коли ми говоримо про вимерлі види, ми уявляємо собі доісторичних ящерів або, в крайньому випадку, мамонтів. Тим не менш, вимирання тварин на нашій планеті не припинялося ні на один день. Однією із основних причин скорочення різноманітності фауни на сьогоднішній день є господарська діяльність людини. Обмеженість ресурсів, конкуренція і постійна гонитва за прибутком штовхають різних суб'єктів господарювання на недалекоглядні кроки. Якщо ситуація не зміниться, то незабаром, за винятком домашніх тварин, ми залишимося єдиним видом на планеті. Тільки за останню чверть століття біологічне різноманіття Землі скоротилося на третину. Щогодини нашу планету залишають три види тварин. За добу близько 70 представників флори і фауни зникають назавжди. Ситуація починає походити на нове масове вимирання. Всесвітній фонд дикої природи (WWF) повідомляє, що за останнє десятиліття на Землі не залишилося чорних західних і в'єтнамських носорогів, нетопирів острова Різдва, китайських річкових дельфінів і веслоносів, тайванських димчастих леопардів і східної пуми, карибського тюленя-монаха і абінгондскої слонової черепахи.

Інформувати про це дітей – юннатів Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді – наш прямий обов’язок - обов’язок педагогів ЗОЕНЦ. В зв’язку з цим 6 жовтня з юннатами гуртків «Юні акваріумісти» (керівник Величканич О.М.) та гуртків «Юні користувачі ПК» (керівник Біляк О.В.) була проведена пізнавальна екскурсія до зоологічного музею Ужгородського національного університету, приурочена до Дня захисту тварин, який відзначається у всьому світі 4 жовтня. Провів оглядову екскурсію нам працівник музею, орнітолог Боднар Василь Васильович, який наголосив на тому, що в трьох залах музею зібрані 5000 експонатів різних видів тварин Закарпаття і світу в цілому. Юннати побачили в першому залі експонати ссавців світу та місцевих видів. Зацікавили дітей екзотичні види тварин як зебра, антилопа гну, індійський слон, шимпанзе, бенгальський тигр, із місцевих видів – бобри, борсуки, різноманітні гризуни. У другому залі юннати оглянули величезну колекцію птахів світу та карпатського регіону. А колекція хижих птахів вважається найкращою в Центральній Європі. Вражає своєю наповнюваністю і колекція дрібних птахів, в тому числі і горобцеподібних нашої місцевості. Юннати оглянули і велику колекцію жуків, метеликів, молюсків, риб та земноводних, а також звернули увагу на колекцію паразитичних червів тварин і людини.

Гадаємо, що все, що юннати побачили і почули під час екскурсії, допоможе поповнити свої знання з біології, зоології, екології та профільних гуртків, а також допоможе розвинути у них бережливе ставлення до тварин краю, до їх місця проживання.

Тож вивчайте природу рідного краю, бережіть та примножуйте її багатства! Не забувайте турбуватись і про наших домашніх улюбленців!

Методист відділу екології та природоохоронної роботи Трацевська Л.М.

/Files/images/zoomuzey_ujnu/IMG_20171006_153352.jpg/Files/images/zoomuzey_ujnu/IMG_20171006_152712.jpg/Files/images/zoomuzey_ujnu/IMG_20171006_152412.jpg/Files/images/zoomuzey_ujnu/IMG_20171006_154104.jpg/Files/images/zoomuzey_ujnu/IMG_3108.JPG/Files/images/zoomuzey_ujnu/IMG_20171006_154412.jpg/Files/images/zoomuzey_ujnu/IMG_20171006_160344.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 396