/Files/images/ekologya/ВБУ 02.02.2018 039.jpg

/Files/images/ekologya/ВБУ 2018 024.jpg

Цікавий світ водно-болотних угідь

2 лютого увесь світ відзначає Всесвітній день водно-болотних угідь. Рішення відзначати цей день прийняте з нагоди ухвалення Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (“Рамсарської конвенції”), 2 лютого 1971 року в іранському місті Рамсар, на березі Каспійського моря. Щорічно, починаючи з 1971 року, органи державної влади, неурядові організації, зацікавлені особи та групи, що працюють на ниві збереження водно-болотних угідь використовували річницю підписання Конвенції з метою відзнаки важливості діяльності Секретаріату Рамсарської конвенції щодо охорони водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення.

Водно-болотні угіддя є невід'ємною частиною нашого довкілля. Вони допомагають зменшити вплив повеней, підтримують існування рідкісних видів тварин і птахів, забезпечують зайнятість та дозвілля населенню. Існують дуже різноманітні водно-болотні середовища, серед яких болота, очеретяні зарості, канави, ставки, струмки і ріки. Мета Всесвітнього дня водно-болотних угідь – активізувати інтерес до заходів щодо підтримання майбутнього цих життєво важливих середовищ і видів, які залежать від них, особливо в цю пору року, коли саме вони є важливим джерелом ресурсів живлення й місцями для зимівлі водоплавних і навколо водних птахів. Болота в усі часи і притягували, і лякали людей. Притягували своєю таємницею і вселяли страх небезпеками, що підстерігає кожного, хто опинився в їх владі. Тому, напевно, і збереглося стільки легенд і переказів, повір'їв, билин, а часом і небилиць про болота їх невидимих ​​мешканців, про знахарів, про чудесні зцілення і стародавні обряди.

Отже, що таке болото - похмура трясовина, сумне місце, непридатні землі, «не пройдеш, не проїдеш»? Саме на ці запитання відповідали педагоги Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді дітям 1 та 2 лютого 2018 року.

Юннатів очікувала цікава та змістовна навчально-пізнавальна екскурсія до Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім.Т.Легоцького. Наукові працівники музею розповіли про птахів Закарпаття, що мешкають на території водно-болотних угідь. Після екскурсії всі учасники поділились на двійки і швиденько рушили виконувати завдання, яке перед ними було поставлене. Наприкінці екскурсії учні почули гарні легенди про мешканців Ужгородського замку, адже саме на території замку знаходиться краєзнавчий музей.

На слідуючий день всі знову зустрілись але вже на території екологічного центру. Наймолодші гуртківці підготували віршований виступ про те „ Як жабенята болото рятували”. Відділ екології та природоохоронної роботи ЗОЕНЦ підготував різноманітні завдання для команд-учасників масово-виховного заходу „Цікавий світ водно-болотних угідь”. Відповідаючи на питання вікторини діти вивчали флору і фауну боліт, під час замальовування необхідно було швидко і точно відобразити болото на аркуші паперу. Для закріплення знань отриманих протягом двох днів діти взяли участь у змаганні в якому необхідно було перераховувати тварин-жителів боліт. На підсумок кожна команда отримала картки з ролями які вони розіграли у міні виставі „Навіщо нам болото?”.

Грамоти і нагороди отримали всі команди-учасники, адже старались і готувались всі однаково!

Ви кАжете – болото…

Для нас – то рідний дім,

Але якась сволота

Нагадила у нім.

Тримали споконвіку

Ми в чистоті ставки…

Та зараз – що робити?

Скрізь пластик і склянки…

І дійсно вже – болото

Так схоже на смітник…

Природи цар – голота,

У бруді жити звик…

Очищуєм ми воду,

В нас місія така…

Та вам потрібна врода,

А наша – вас ляка…

Бо ми – простенькі жабки,

Не ті, чарівні, з казки…

Протягнем скоро лапки

Із вашої ми ласки!

завідуюча відділом екології та природоохоронної роботи ЗОЕНЦ Самойлова А.В.
/Files/images/ekologya/ВБУ 02.02.2018 018.jpg
/Files/images/ekologya/ВБУ 02.02.2018 013.jpg
/Files/images/ekologya/ВБУ 02.02.2018 009.jpg

/Files/images/ekologya/ВБУ 02.02.2018 026.jpg

/Files/images/ekologya/ВБУ 02.02.2018 033.jpg
/Files/images/ekologya/ВБУ 2018 022.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 426