Закарпаття приймає кращих юних зоологів України

7-9 червня 2017 року на Закарпатті відбувся V Всеукраїнський експедиційно-польовий збір команд юних зоологів.

В заході взяли участь учнівські делегації із 19 областей України: учасники науково-дослідних експедицій, зоологічних практик, екскурсій з практичним досвідом роботи із зоології Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей.

/Files/images/bologya/P6080048.JPG

Юні зоологи провели наукові дослідження тваринного світу Закарпаття, ознайомилися із технологією вирощування форелі райдужної, здійснили польові практикуми із орнітології та ентомології, ознайомчі екскурсії в зоологічний музей Ужгородського національного університету та у відділ природи Закарпатського обласного краєзнавчого музею.

Учасники польового збору результативно презентували свої дослідницькі роботи із зоології, над якими вони працювали протягом року, та представили на виставку фотографії „Тваринний світ України”.

Урочисте відкриття Збору відбулось на біологічному факультеті УжНУ, за участі Чобані Романа Романовича, завідувача відділом дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації, Куртяка Федора Федоровича, завідувача кафедри зоології біологічного факультету УжНУ, Цапулича Остапа Тарасовича, заступника начальника відділу департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, Потіша Людвіга Адальбертовича, доцента кафедри лісівництва географічного факультету УжНУ, Бокоч Ольги Сергіївни, завідувача кабінету методики викладання природничо-математичних дисциплін Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, інших науково-педагогічних працівників університету та посадовців природоохоронного напряму.

Змістовна насичена програма дозволила учасникам зборів широко ознайомитись з місцевими природними об’єктами та їх мешканцями.

Педагогами Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру та науково-педагогічними працівниками університету було розроблено робочі зошити «Навчальна практика із зоології» із практикумами та завданнями досліджень.

Першого ж дня учасники V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів здійснили цікаву екскурсію до зоологічного музею Ужгородського національного університету. Особливо вразило відвідувачів фауністичне багатство регіону, представлене у вигляді музейних експонатів, які збирались фахівцями в галузі зоологічної науки, починаючи з початку ХХ століття.

Дудинським Тіберієм Тіберійовичем, кандидатом біологічних наук, доцентом кафедри зоології біофаку УжНУ, було проведено лабораторну роботу із вивчення складу, зовнішньої морфології та розвитку особин карпатської бджолиної сім’ї. Учні розглянули під мікроскопами особин карпатської бджоли, описували зовнішню будову, складові частини кожного сегменту тіла. На основі інформативного матеріалу, запропонованого на початку проведення практикуму у вигляді відеофільму, необхідно було описати ембріональний та постембріональний розвиток складу бджолиної сім’ї, їх кількість у різні періоди розвитку, тривалість розвитку та залежність від умов гнізда і бджолосім’ї. Тим, хто уважно слухав і дивився – це вдалося зробити швидко і якісно.

/Files/images/bologya/P6079641.JPG

/Files/images/bologya/P6079643.JPG

/Files/images/bologya/P6089809.JPG

Після вечері журі V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів зібрало учасників та керівників делегацій у актовій залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства для представлення домашньої роботи – презентації своїх фауністичних досліджень у природі та серед улюблених свійських тварин. Представлення були різноманітні за характером подання і змістом матеріалу.

Другий день збору став самим насиченим. Це був одноденний польовий практикум у Перечинському районі на базі ВАТ „Закарпатський рибокомбінат” (с. Тур’я Поляна) та туристичного комплексу „Воєводино” (с. Тур’я Пасіка).

Ґрунтовне ознайомлення із особливостями вирощування форелі райдужної провели: Геревич Олекандр Васильович, директор ЗОЕНЦ разом із спеціалістами рибокомбінату. На рибокомбінаті розводять два види форелі: струмкову і райдужну. Відмінністю видів є лише період нересту – річкова нереститься восени, а райдужна – навесні. Риба досить вибаглива до природних умов та харчування. Потребує постійного фахового догляду. До товарного вигляду доростає за 2,5-3 роки. Біологія форелі досить широко описана у Робочому зошиті «Навчальна практика із зоології». То ж учні мали можливість наперед отримати теоретичні відомості і підготуватись до практикуму.

Перебування юних зоологів на ставках рибокомбінату співпало з проведенням відеозйомки рибного господарства обласним телебаченням для ТРК «Україна».

Найбільше часу відводилося на практичні заняття з орнітології та ентомології на базі туристичного комплексу «Воєводино». Це був надзвичайно цікавий етап експедиційно-польового збору.

Під науковим супроводом орнітолога Потіша Людвіга Адальбертовича, доцента кафедри лісівництва, Цапулича Остапа Тарасовича, заступника начальника відділу департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, та ентомолога Бондара Павла Петровича, аспіранта кафедри зоології біофаку УжНУ, учасники Збору вивчали різноманітність і чисельність безхребетних тварин, вели спостереження за птахами в їх природному середовищі існування.

/Files/images/bologya/P6089875.JPG/Files/images/bologya/P6089905.JPG/Files/images/bologya/P6089915.JPG

Серед завдань двох практикумів слід було визначити видовий склад тварин, представлених на даній місцевості. Учнівська молодь записувала у таблиці робочого зошиту загальні характерні особливості зоологічних об’єктів, які зустріли на шляху. Також необхідно було детально описати способи живлення, розмноження, зовнішній вид та ряд інших факторів, які характеризують живі об’єкти.

Визначення птахів у природі відбувалось шляхом аудіовізуального спостереження. Спочатку юні зоологи чули спів, потім за допомогою біноклів спостерігали за птахом і далі вже визначали до якого виду відноситься даний об’єкт. Виявляли особливості будови, поведінки та життєдіяльності пернатих у залежності від фізичних факторів середовища та їх біотичного оточення. Робили узагальнюючі висновки. Вдалось ідентифікувати 7 видів птахів, один вид плазунів і 14 ентомологічних об’єктів. Об’єм отриманих знань був дуже потужним. Додали задоволення від побаченого і почутого чисте гірське повітря та чудова творча атмосфера для спілкування.

На плідне завершення робочого дня, організатори збору залишили цікаву родзинку. Під час повернення до Ужгороду, автобуси з учасниками збору зробили зупинку поруч з українсько-словацьким кордоном. Відбулась фотосесія біля пам’ятника воїнам-визволителям та знаку з написом «Закарпатська область. Україна».

Вже по приїзді заповнені робочі зошити здавались для перевірки і оцінювання. Вчені, які вели практикуми у природі, належним чином переглянули записи, що велись учасниками зборів команд юних зоологів, підсумувавши результати практичних робіт.

Останнього дня відбулася екскурсія до Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру. Відбулась урочиста лінійка – вітання гостям від господарів. Для учасників збору проведені екскурсії по творчих лабораторіях і кабінетах, в куточок живої природи, до пташників та вольєрів, навчально-декоративної водойми. Присутні могли одночасно ознайомитись із конкурсними фотороботами учасників Зборів. Незабутньою подією стало годування ручного лелеки, який вже два роки зимує в ЗОЕНЦ і є найулюбленішим живим об’єктом юннатів.

/Files/images/bologya/P6090072.JPG

Від екоцентру автобусами делегації переїхали до центральної частини міста. Дітям і дорослим було проведено пізнавальну екскурсію до Ужгородського замку, в приміщенні якого розташовано Закарпатський обласний краєзнавчий музей, левову частину якого складає зоолого-ботанічна експозиція відділу природи. Поруч із замком, на мальовничих пагорбах, розташувався Закарпатський обласний музей архітектури та побуту, з автентичними старовинними будинками та церквою, який також відвідали учасники Збору.

/Files/images/bologya/P6090255.JPG

Духовно збагатившись, юні зоологи перейшли до великої актової зали біофаку УжНУ, де відбулося урочисте закриття V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів. Серед присутніх – Гасинець Ярослава Степанівна, декан біологічного факультету; Геревич Олександр Васильович, директор Закарпатського обласного ЕНЦум; Цапулич Остап Тарасович, заступник начальника відділу департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА; Дудинський Тіберій Тіберійович, доцент кафедри зоології біофаку УжНУ, кандидат біологічних наук; Бондар Павло Петрович, аспірант кафедри зоології біофаку УжНУ, педагоги ЗОЕНЦ.

Грамоти Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України були вручені номінантам у п’яти категоріях:

- за кращу презентацію (домашнє завдання);

- за якісне виконання лабораторного експерименту із вивчення особливостей бджоли медоносної;

- за кращий опис птахів урочища Воєводино, під час орнітологічного практикуму;

- за кращий опис безхребетних урочища Воєводино, під час ентомологічного практикуму;

- за кращі фотороботи, представлені на фотовиставці «Тваринний світ України».

Крім того, всім командам було вручено подарунки: саджанці екзотичних рослин та книжки „Дар Бога. Закарпаття”. На завершення заходу всі учасники Збору, разом з координаторами, викладачами університету сфотографувались поруч із біологічним факультетом.

Підсумовуючи перебіг V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів, слід зазначити відчутний позитив, що випромінювався у всіх подіях, які відбувались протягом трьох днів перебування на Закарпатті. Дитячою відеостудією „Дивосвіт” проводилась відеозйомка на всіх етапах перебігу Збору. Фотоматеріали та відеофільм, презентаційні матеріали про роботу ЗОЕНЦ на DVD дисках будуть направлені кожній делегації.

Організаційний комітет із підготовки і проведення V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів щиро завдячує Сопковій Ганні Іванівні, директору департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА, у підтримці еколого-натуралістичного руху в області.

Наступний збір юних зоологів прийматиме Харківський обласний Палац дітей та юнацтва. Про що свідчить сертифікат, вручений Харківській команді. Тож естафета переходить від крайньої західної точки України до її східної частини.

Кiлькiсть переглядiв: 568