Майстер-клас до Всесвітнього дня рециклінгу

Щороку 15 листопада відзначають Всесвітній день рециклінгу, або Всесвітній день вторинної переробки.

У сучасному світі проблема накопичення відходів стоїть особливо гостро з двох основних причин, наслідки яких можуть бути дуже плачевними для людства.

З одного боку, запаси природних ресурсів, наявних на Землі, не безмежні. Нераціональне їх використання призвело до того, що на сьогоднішній день людство вже витратило приблизно третину цих ресурсів. Саме тому важливо витрачати їх економно, одночасно підшукуючи їм альтернативу і займаючись вторинною переробкою вже використаної сировини.

З іншого боку, однією з причин глобального потепління називають «парниковий ефект», в тому числі через величезні гори промислового та побутового сміття. Люди викидають тонни поліетиленових пакетів, всіляких упаковок, покришок, побутової техніки та інших відходів, розкладання яких триватиме століттями.

«Сміття треба грамотно утилізувати, а ще краще – переробляти, даючи вже використаній сировині друге життя», – вважають екологи.

Саме цій темі був присвячений проведений напередодні свята майстер-клас, у якому взяли участь вихованці гуртків „Юні користувачі персонального компʼютераˮ, „Юні акваріумістиˮ, „Юні садівникиˮ, „Людина і довкілляˮ, „Юні квітникаріˮ. Традиційно, на початку заходу юннати переглянули мультимедійну презентацію про Всесвітній день рециклінгу, ознайомилися із історією виникнення свята, причинами, що спонукали людей замислитися над даною проблемою, і шляхами її вирішення.

/Files/images/bologya/PB101441.JPG

Майстер-клас провела Біляк Оксана Василівна, керівник гуртків відділу екології та природоохоронної роботи, завдячуючи фантазії та практичному підходу якої юннати навчилися виготовляти подарункові коробочки, які завжди стануть у нагоді і дозволять не тільки зекономити кошти, але й проявити фантазію, творчі здібності і приємно здивувати рідних та друзів.

Виявляється, для виготовлення такої коробочки можна використати зовсім несподівані матеріали: старі обгортки для підручників, обгорточний папір, пластикові папки для документів, декоративний папір і сітку для упаковки квітів, залишки ізоляційних матеріалів від ремонту тощо. Для оздоблення виробу стануть у нагоді стрічки і навіть бантики, виготовлені із сучасних мішків для зберігання овочів.

Якщо ви гадаєте, що рукоділля – це жіноча справа, можемо вас переконати – це не так! Хлопцям вдалося виготовити подарункові коробочки зовсім не гірші, ніж у дівчат.

Кожен учасник майстер-класу не тільки отримав поштовх до творчості, а й зрозумів, що не можна бездумно викидати сміття – воно ще може стати людям у нагоді!

Традиційно, юні кореспонденти дитячої відеостудії „Дивосвітˮ, що були присутні на заході, відзняли матеріали для відео передачі, яку всі бажаючі зможуть переглянути на телеканалі Тиса-1 у програмі „Дивосвітˮ.

/Files/images/bologya/PB101458.JPG

О.Величканич, завідувач відділу біології та дослідницько-експериментальної роботи/Files/images/bologya/PB101459.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 437