Пернаті друзі поряд з нами

Пташки летять

В чарівний день, весняну пору,
Коли струмочки дзюркотять,
Ти підніми голівку вгору —
Птахи із вирію летять.
Земля їх квітами стрічає,
Повсюди проліски цвітуть.
А в синім небі сонце грає
І вказує пташині путь
До рідних гнізд, що їх лишили,
Коли мороз річки скував...
Ключі пташині прилетіли...
І жайвір пісню заспівав.

Щорічно, 1 квітня відзначають Міжнародний день птахів, який проходить в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». В 1906 році було підписано Міжнародну конвенцію з охорони птахів, з того часу 1 квітня - це не лише свято підписання Конвенції, а й – Міжнародний день птахів. Вчені ще на початку ХХ століття говорили про зникнення багатьох видів пернатих. За статистичними даними список зниклих пернатих кожного року стрімко поповнюється. На сьогоднішній день зникло понад 160 видів. Ще 50% птахів знаходяться під загрозою зникнення. Тому Міжнародний день птахів був ухвалений з метою звернення уваги людства на проблеми збереження пернатих. Ця проблема є актуальною в усіх країнах світу.

Підготовка до свята в Україні починається з приходом весни. Для українців повернення птахів символізує прихід весни, а з нею – і тепла. Цього дня, за традицією, випікали «жайворонків» з тіста і співали святкові пісні. Поряд з тим, програма «Людина і біосфера» проводить всілякі заходи для захисту пернатих. Ще до середини ХХ століття птахи були під загрозою полювання на них, то на сьогоднішній день вони зникають від впливу людини на навколишнє середовище.

День птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із місць зимівель. Юні охоронці природи Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді також готувались до прильоту птахів . Територія дендропарку екологічного центру поповнилась ще двома шпаківнями, до яких вже заселились шпаки. Діти на заняттях гуртків вивчали птахів рідного краю, спостерігали за ними.

Свято зустрічі птахів вирішили провести, вже за традицією, на території Закарпатського обласного краєзнавчого музеї ім. Т. Легоцького спільно з співробітниками відділу природи. День птахів у музеї відзначали 7 квітня на свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Згідно народних вірувань, саме в цей день Бог благословляє землю і все живе в ній. Про повір’я, пов’язані з птахами на Благовіщення розповіла діткам Руслана Джахман. Привітали школярів також Олександр Васильович Геревич – директор ЗОЕНЦ та Михайло Делеган - в.о. заступника директора з наукової роботи Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького. Свої орнітологічні знання юннати проявили під час квесту “Пернаті друзі.” Для участі у квесті всі учні поділились на 6 команд, в кожній по 5 чоловік. Виконуючи цікаві завдання, вони демонстрували кмітливість, логіку та спритність. На прикладі музейних експонатів юннати вгадували птахів, які можуть жити в парку Ужгородського замку. У експозиції “Природа Закарпаття” вони мали швидко дати відповіді на питання вікторини, в коридорах замку розмальовували пташечок за фотографіями, які самі обрали. В бібліотеці Закарпатського обласного краєзнавчого музею дітки шукали правильні назви до птахів, які були зображені на малюнках, а на замковому подвір’ї вчилися розпізнавати птахів по співом, а також згадували назви всіх птахів світу.

В кінці квесту найактивніші та найкращі знавці птахів отримали символічні нагороди – медалі „Кращий знавець птахів”.

Завідуюча відділом екології та природоохоронної роботи ЗОЕНЦ Самойлова А.В.
Завідуюча відділом природи Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т.Легоцького
Джахман Р.В.
/Files/images/ekologya_2/unnamed.jpg
/Files/images/ekologya_2/unnamed (8).jpg
/Files/images/ekologya_2/unnamed (1).jpg

/Files/images/ekologya_2/unnamed (4).jpg

/Files/images/ekologya_2/unnamed (7).jpg

Кiлькiсть переглядiв: 456