Особливості зимового харчування. Як бути здоровим взимку?

Нещодавно з юннатами ЗОЕНЦ та учасниками першої зміни відпочинкового табору „Арніка” (учнями Виноградівського району та м. Мукачева) педагогами відділу біології та дослідницько-експериментальної роботи було проведено масово-виховний захід з метою розширення знань про особливості зимового харчування, формування здоров’язберігаючої компетентності вихованців.

Основою міцного здоров’я є правильне харчування. Одним із його принципів є наявність свіжих овочів і фруктів у раціоні, оскільки в іншому випадку можна знизити надходження вітамінів і мінералів в організм з їжею.

Під час мультимедійної презентації юннати дізналися про необхідність споживати фрукти та овочі, які мають становити 60% раціону людини. Причому колір фруктів має важливе значення. Чим яскравіше фрукт або овоч, тим більшу кількість вітамінів він містить, кажуть дослідники. У цих продуктах містяться антиоксиданти, які зменшують ризик утворення тромбів і зміцнюють судини. Фрукти і овочі забарвлені в той чи інший колір завдяки рослинним з’єднанням які знаходяться в листках, коренях, плодах. Щодня включаючи в раціон харчування овочі та фрукти з групи кожного кольору, ми забезпечуємо свій організм необхідними вітамінами, мікро і макроелементами, мінералами і антиоксидантами.

Нестача вітамінів – катастрофа для організму. Важлива роль вітамінів в обмінних процесах пояснює, чому при нестачі цих речовин, відбуваються збої в організмі і виникають хвороби. Нестача вітамінів може стати причиною: головного болю, погіршення зору, появи млявості, слабкості, стомлюваності, дратівливості, ламкості нігтів, випадіння волосся, безсоння, депресії, дисбактеріозу. Хронічний авітаміноз може стати причиною виникнення серйозних хвороб різних систем і органів.

Фахівці рекомендують розширити колірний діапазон харчування, включати в раціон кольорову їжу.

Було наголошено на користі для здоров’я всіх видів капусти, оскільки вони містять легкозасвоюваний білок, величезну кількість клітковини, вітаміни, цукор (корисний цукор). Капуста – це ліки з грядки, які і готувати особливо не потрібно.

Корисні властивості ріпчастої цибулі пояснюються її багатим вітамінним і мінеральним складом. Це не просто овоч, а справжнє джерело корисних речовин. Так, в ній містяться вітаміни В і С, ефірні олії, марганець і мідь, кальцій і цинк, залізо і кобальт, нікель і молібден, фтор і йод.

Часник містить більше чотирьохсот різних корисних компонентів, в тому числі безліч антиоксидантів, які мають цілу низку позитивних лікувальних властивостей, фітонциди та ефірні олії. Часник знижує рівень холестерину, розріджує кров, знижує кров’яний тиск, має протизапальну дію.

Отже, запорука гарного самопочуття криється у споживанні фруктів та овочів, горіхів та сухофруктів, а також і в поєднанні плодів всіх кольорів.

Після презентації захід проходив у формі квесту. Діти в командних змаганнях виконували різноманітні завдання на зупинках: „Сканворд”, „Весела вікторина”, „Кулінарна”, „Загадкова” , „Вгадай за смаком”.

Підсумком заходу було нагородження грамотами команди учасників.

/Files/images/bologya/P1262098.JPG

/Files/images/bologya/P1262104.JPG/Files/images/bologya/P1262102.JPG

/Files/images/bologya/P1262105.JPG

/Files/images/bologya/P1262110.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 428