День МАТЕРІ

Для кожного з нас найважливішою та найріднішою людиною є матуся. Адже можна мати кілька братів і сестер, народити багато дітей, не один раз знайти нове подружжя, і навіть бабусь із дідусями у нас по двоє. І тільки мама - на все життя одна єдина, неповторна і найрідніша!

/Files/P5113493.JPG

Це найважливіші жінки для кожного з нас. І здається закономірним, що ми відзначаємо таке свято. Але з чого все почалось?
Тенденція святкувати День матері прийшла до нас із США. Саме там 8 травня 1914 року вперше офіційно, на рівні країни відзначили це свято.
Але перші згадки датуються набагато ранішими періодами. Розповідають, що схоже свято існувало у древніх греків – це був день вшанування богині Реї, матері усіх богів. А у стародавньому Римі відзначали день богині-матері Кібеле. Святкування тривало 3 дні у березні. Кельти вшановували богиню Бріджит – войовничу жінку, яка поєднала в собі тендітність та неймовірну силу.

/Files/images/orgmas/P5113507.JPG

А в тій же Америці вперше про день матері заговорили 1872 року, коли відома американська пацифістка Джулія Ворд висловила ідею щодо цього свята – єдність матерів за мир у всьому світі. Щороку вона влаштовувала у Бостоні масові мітинги. На жаль, її слова не були почуті. У 1907 році естафету перейняла Анна Джарвіс. Передчасна смерть матері стала для неї справжньою трагедією. Вона ввжала, що не змогла у повній мірі віддячити мамі та виразити їй свою любов. У пам’ять про неї жінка намагалася переконати державних чиновників запровадити це свято. Анна писала листи до всіх конгресменів, сенаторів та публічних осіб, державних установ та законодавчих органів. У цьому її підтримали багато жінок. І їй таки пощастило – 1910 року штат Вірджинія першим офіційно відсвяткував День матері. А через 4 роки тодішній президент Вудро Вільсон погодився відзначати цей день кожної другої неділі травня. Сьогодні в США прийнято носити в цей день на одязі гвоздику: якщо вона кольорова – мати жива, якщо біла – то це вшанування померлих матерів. Таку ж традицію перейняли австралійці.

Згодом, по закінченні Першої світової війни, традиція розповсюдилася й по інших країнах. Першою тенденцію підтримала Швейцарія. Ще близько 30 країн обрали для цього дня інші дати: норвежці святкують День матері у лютому, вірменці – у квітні, білоруси – у жовтні, аргентинці та індійці – у жовтні, іспанці та португальці – у грудні. І кожна з країн святкує його по різному.
В Україні офіційно День матері почали святкувати з 2000 року. Саме тоді було постановлено вітати наших матусь у другу неділю травня.

13 травня українці відзначатимуть день найдорожчої у житті людини – мами. Так, 11 травня в чудовий, сонячний день ми вже почали відзначати масово-виховним заходом. Захід розпочався з короткої презентації про маму. Олександр Васильович розповів про те, що День матері - свято любові і поваги, і єдиним справжнім подарунком у цей день є вираз взаємної любові. Любов матері - основа і джерело життя.

/Files/images/orgmas/P5113559.JPG

Юннати піснями і віршами привітали своїх матусь.

/Files/images/orgmas/P5113540.JPG Домашнім завданням, було підготувати подарунок для мам, з яким вони чудово впорались. Діти подивилися відео про те, як тварини ставляться до своїх маленьких діток.

/Files/images/orgmas/P5113532.JPG

Завершенням свята став майстер-клас, під керівництвом Біляк Оксани Василівни: „Виготовлення кашпо для квітів з побутових відходів”.

/Files/images/orgmas/P5113567.JPG

/Files/images/orgmas/P5113584.JPG

Цікаво, що День матері відзначається не тільки на державному рівні, а й на релігійному. Напевно, травень не випадково обрали для цього свята – це місяць Пречистої Діви Марії, до якої ще українські козаки та князі звертались за допомогою та заступництвом. Навіть для древніх слов'ян цей місяць був особливим: вони вважали, що природа-мати пишно одягає свою дочку-землю квітами та зеленню, щоби та дарувала людям життя.


День матері - це день, коли ми можемо подякувати нашим мамам за усе те добре, що вони для нас зробили, за їх самопожертву і любов. Так - все найкраще, що є на землі, починається з Мами. Без Матері, як без Природи, не може обійтися людство. То ж давайте любити і цінувати наших найрідніших у світі людей - Матусь – щохвилини, а не лише у святкові дні.

Відділ організаційно-масової роботи

Кiлькiсть переглядiв: 332