Юннати ЗОЕНЦ поринули у чарівний морський світ

2 червня 2017 року юннати Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді побували на пізнавальній екскурсії у місті Трускавець. Метою цієї екскурсії було ознайомлення із представниками ряду Китоподібних української фауни дельфінів – чорноморських афалін і морських котиків у розважально-оздоровчому комплексі «Оскар», що знаходиться у місті Трускавець Дрогобицького району Львівської області. Учасники екскурсії відвідали шоу-програму, в якій приймали участь 6 чорноморських афалін і один морський котик. Вони подарували всім гостям дельфінарію незабутні емоції, захоплюючі враження, позитивну енергетику, атмосферу добра, гармонії та любові. Під час розважальної програми діти із задоволенням прослухали інформацію про найцікавіші факти із життя цих унікальних тварин і відкрили багато для себе нового. Чорноморські афаліни зустрічаються в районі Кримського узбережжя, а також побережжя Чорного моря в Одеській області. Від інших дельфінів відрізняється розмірами та здатністю випускати фонтани. Довжина – 3 м, маса – 200кг, тривалість життя – 25 років. За здобиччю можуть пірнати на глибину до 174 м, лишаючись під водою до 15 хв. Живуть групами по кілька десятків особин, іноді збираються у великі зграї. Усі члени зграї дуже прив’язані один до одного. Дельфіни мають багату «мову» спілкування, за допомогою якої передають родичам різну інформацію. Видають серію ультразвуків, за допомогою яких орієнтуються під водою і подають сигнали іншим дельфінам. Завдяки ехолокації навіть сліпа тварина може ловити рибу і обминати усілякі перешкоди. А ще вони можуть виражати свої емоції такі як задоволення, реагувати на біль і дуже дружелюбно ставляться до людей.

Чорноморські афаліни – рідкісний вид, занесений до Червоної книги України.

Дельфіни – розумні істоти і нам, людям, є чому в них повчитися.

Годинне шоу з чорноморськими дельфінами учасники екскурсії переглядали, затамувавши подих. Сподобалися і стрибки дельфінів, і малювання дельфінами малюнку фарбами, і танці у воді, а особливо їхній спів. Це було неперевершено! Емоціям дітей не було меж.

Під час цієї екскурсії юннати побували у центральному бюветі міста Трускавець, де кожен міг скуштувати мінеральні води Трускавця, а особливо лікувальну мінеральну воду – «Нафтуся», яка лікує хворі нирки і виводить із організму пісок та дрібнить ниркові камінці. Вона впізнається за легким ароматом нафти – у її складі є речовини нафтового походження. «Нафтуся» містить магній, кальцій, гідрокарбонатні елементи. «Нафтусі» під силу практично неможливе: відновлення пошкоджених клітин печінки, і як профілактичний засіб для зміцнення імунітету. Аналогів «Нафтусі» у світі не існує. Також скуштували і інші мінеральні води із родовища «Марія», «Софія», «Броніслава», «Барбара», які також є лікувальними.

Перед шоу-програмою всі учасники відвідали Курортний парк у Трускавці - пам’ятку садово-паркового мистецтва України. У парку є велике різноманіття хвойних та листопадних дерев, декоративних та екзотичних дерев також. Тут багато скульптур і статуй. На території парку є водозабори мінеральних вод, а саме джерело молодості та краси «Юзя», «Фердинанд», «Броніслава» та «Едвард». В цій спокійні та затишній атмосфері ми забули про щоденні клопоти та турботи, ми насолоджувались красивими пейзажами та ландшафтами, пили мінеральну водичку, дихали чистим повітрям, слухали спів пташок. Отримавши заряд бадьорості та енергії, ми прогулялися по центральній площі міста, де діти не могли пройти повз домашніх тварин - а саме голубів, павичів, кроликів і, отримавши більше позитивних емоцій від спілкування з ними, вирушили в дорогу.

Програму екскурсії виконано на всі 100%. Задоволені їхали додому після того, як долучилися до таїнства спілкування з цими розумними і красивими ссавцями – чорноморськими афалінами і котиками, які надовго залишаться в пам’яті всіх екскурсантів.

Методист відділу екології та природоохоронної роботи Трацевська Л.М.

/Files/images/vbu/IMG_20170602_142226.jpg/Files/images/vbu/IMG_20170602_154634.jpg/Files/images/vbu/IMG_20170602_154511.jpg/Files/images/vbu/IMG_20170602_143219.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 449