Воскресни, писанко - 2018

З прадавніх віків в нашому народі й досі зберігається вислів обережного ставлення до писанки: “носитися з чимось, як з писанкою”. Колись писанки писали цілу Весну, тепер — лише три дні перед Пасхою. Для нас, українців, писанка – не тільки символ життя, добра, надії, це ще й магічний оберіг нації, її філософії і культури. Під поняттям "писанка" ми образно розуміємо вміло "розмальоване" яйце, яке зазвичай готують до Великодних свят, але дуже рідко замислюємося над історією самої писанки, її символікою та ритуалами, пов'язаних з писанкарством.

/Files/images/orgmas/P3292691.JPG

29 березня в Ужгороді урочисто відкрили Четвертий обласний фестиваль-конкурс «Воскресни, писанко!». На головній площі Закарпаття, перед облдержадміністрацією, розквітли майже 60 «писанкових» дерев, а також представлено майже 17 тисяч писанок, виготовлених дитячими руками в різних техніках. Навколо «великодніх дерев» стилізовані декорації фольклорного характеру відтворюють пасхальні звичаї і традиції Закарпаття у святкуванні Великодня, презентують культурно-мистецьку спадщину нашого краю. Урочистості з відзначення кращих команд відбулися за участю очільників краю. Під час церемонії нагородження оголосили і про встановлення рекорду, зафіксованого представником Національного реєстру рекордів України: «за найбільшу кількість «великодніх дерев», розміщених на одній локації та прикрашених писанками, зробленими дитячими руками, близько 17 000 писанок».

/Files/images/orgmas/P3292638.JPG

На конкурс подано роботи, виготовлені власними руками, в таких техніках виконання як: традиційна писанка розтопленим воском (батикова техніка), ,,Дряпанка”, ,,Мальованка”, ,,Зернівка”, писанка, прикрашена бісером, писанка, виготовлена у техніці квілінг, писанка, виготовлена з глини.
Представлені роботи відзначалися високим художнім рівнем та творчою фантазією учасників, невичерпною імпровізацією в співзвучності з традиційністю нашого краю.

Ми з великим задоволення долучилися до майстер-класу з виготовлення писанок в техніці „Зернівка”. Проведення майстер-класу було спрямовано на підтримку та популяризацію писанкарства як одного із видів народного мистецтва, збереження і примноження духовних та культурних традицій українського народу, дозволило обмінятися творчим досвідом понад 50 умільцям, а усім бажаючим припасти до джерел як традиційного, так і сучасного мистецтва виготовлення писанок.

/Files/images/orgmas/P3292593.JPG

Нині багато традиційних звичаїв поступово відходять у минуле, проте в сучасній обрядовості зберігаються окремі їх елементи, які використовують при святкуванні найпопулярніших народних свят. Як і рідна мова, звичаї об'єднують людей в один народ, та мабуть, жоден з народів не доніс до сьогодення свої автохтонні графічні уявлення про життя так виразно, як український!

/Files/images/orgmas/P3292609.JPG

Відділ організаційно-масової роботи.
Кiлькiсть переглядiв: 373